Hopp til hovedinnhold

Sommer i Hansahagen

Velkommen i sommer til kulturelle sammenkomster i Hansahagen på Schøtstuene. Hver onsdag kl.12 er det gratis foredrag, forestilling eller konsert!
Det vil være mulighet til å kjøpe seg en svele, en kaffe eller te. Gratis inngang.

12. juni: Trolldomsprosessene i Norge

Foredragsholder: Meinrad Pohl
At det ikke finnes trolldom er man i dag nokså enig om. I Norge stod trolldom under straff alt fra førkristen tid og til 1842. Selv om trolldom egentlig er  - og var! -  umulig å bevise, ble det i Norge mellom 1550-1700 henrettet ca. 350 mennesker som trollkoner og trollmenn. Hvordan kunne slikt skje?

19. juni: Frem fra glemselen. Ruinen under Schøtstuene

Foredragsholder: Thorbjørn Melle
Dette foredraget redegjøre for alt vi vet/ikke vet om middelalderruinen som befinner seg under Dramshusens schøtstue. Hvordan det ble jobbet med istandsettingen og tilretteleggingen for publikum. Etter endt foredrag vil det bli ruinomvisning for dem som er ekstra nysgjerrige.

26. juni: Stein som husholdsprodukt og handelsvare i middelalderens Bergen.

Foredragsholder: Irene Baug
Kvernstein, baksteheller og kleberkar var viktige husholdsredskaper i middelalderen, og nødvendige for å produsere det daglige brød. Dette var viktige varer fra den norske utmarka som ble ført til middelalderbyen Bergen. Hvor kom steinproduktene fra, og var de ment for bruk i byen eller for videre eksport? Og hva kan steinproduktene fortelle om kosthold og matlaging i middelalderen?

3. juli: Katastrofeåret 1944. Fra Vågen til Nøstet.

Foredragsholder: Vigleik Røkke Mathiesen
Spor i byens landskap. Her blir det tatt opp tema fra 2. verdenskrig, om eksplosjonsulykken på Bryggen, om bombing på Nøstet og katastrofeåret 1944. Hvilke spor av okkupasjonsmakten finnes i bylandskapet?

10. juli: Bergensk språkhistorie: Hvor mye tysk er det i vår dialekt?

Foredragsholder: Celine Weisenfeld
Det er kjent at norsk har vært utsatt for påvirkning av det tyske språket gjennom tidene. Særlig på grunn av hanseatene har bergensdialekten spesielt mange tyske trekk. Hvordan var det mulig at bergenserne lånte inn så mange tyske ord, og når skjedde dette? Hvordan ville dialekten sett ut i dag uten denne påvirkningen?

17. juli: Hanseatenes fromme gaver til Bergen i middelalderen

Foredragsholder: Embla Aae
Å begi seg ut på sjøen i skip var ikke risikofritt i middelalderen. Derfor var det vanlig praksis blant hanseatene å tegne testamente før de dro ut på handelsreise, i tilfelle de skulle komme utfor et skipsforlis. Testamentsgavene var stilet til handelspartnere og slektninger, men også til religiøse institusjoner og de fattige. Dette foredraget tar for seg den sistnevnte typen gaver, ofte kalt fromme gaver, og vil blant annet ta for seg hva kjøpmenn fra Lübeck testamenterte vekk til kirker, klostre, prester, munker og nonner i Bergen.

24. juli: Teaterforestilling for 3 år +: Monsterbesøk.

Ved Adele Duus
Storemonster og Veslemonster er bestevener. Dei har det alltid kjekt i lag. Men ein dag, då Storemonster vil leike, kan ikkje Veslemonster, for Raggmonster er på besøk. Det er ikkje noko moro å leike aleine. Skal tru om dei kan leike saman alle tre? I denne vesle figurteaterframsyninga om kor vanskeleg det er å vere tre, møter dykk Lys levende Adele i alle rollane.

31. juli: Hvem holdt til her? Folk på Bryggen gjennom tidene

Foredragsholder: Elisabeth Bjørsvik
Har du noen gang ønsket å få vite mer om hvem som har holdt til på Bryggen opp igjennom historien? Flere av kjøpmennene på Bryggen arbeidet f.eks. aktivt for å utvikle byfjellene som rekreasjonsområde i siste halvdel av 1800-tallet. Visste du at «flaggets far», Frederik Meltzer, var kjøpmann i gården Dramshusen? Han, i likhet med andre kjøpmenn, hadde firma på Bryggen og bodde i nærområdet – slik som Øvregaten og Slottsgaten. Flere kvinner markerer seg, gjerne som stueeiere. Hva var deres historier?

7. august: Fra hanseat til byborger.

 Foredragsholder: Jens Hammerås
Med eksempler fra Det Hanseatiske Museums samling vil Jens Hammerås gå nærmere inn på hanseatenes inntreden i Bergens borgerskap. Denne overgangen er et sentralt skille i de tyske kjøpmennenes handelsvirksomhet på Bryggen på 16- og 1700-tallet.

14. august: Middelaldermusikk. Program: improvisasjoner og sanger fra senmiddelalderen

Currentes: Jostein Gundersen og Anders Hannevold
To musikere spiller et knippe middelaldersanger og improvisasjoner på blokkfløyter og organetto (lite, håndholdt orgel)

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2