Hopp til hovedinnhold

Opplev de unike Schøtstuene

Tre inn i hanseatenes unike forsamlingsrom og la deg begeistre av Bergens storhetstid gjennom nye utstillinger, fengende fortellinger og guidede omvisninger!

Møtestedet

Vandrer man i ca. fem minutter til den andre siden av Bryggen, finner man Schøtstuene – vis à vis Mariakirken. Stuene var hanseatenes forsamlingsrom, og det var her de møttes for å dele mat og drikke. For å redusere faren for brann i gårdene var det kun i schøtstuene og de tilhørende ildhusene (kjøkken) at det var tillatt med åpen ild. Schøtstuene ble derfor mye brukt i det kalde og mørke vinterhalvåret. De ble i tillegg brukt til fester, undervisning og rettsmøter, da hanseatene hadde egne lover som skilte seg fra lovverket ellers i byen.

Historiske omgivelser - unike i verden

Schøtstuene er unike i verdenssammenheng og bare bygningene i seg selv er verdt et besøk. Klyngen av små røde husene vitner om en svunnen tid, og bak porten inn til de tyske kjøpmennenes verden, kan hele fire stuer og to ildhus besøkes. Åpen peis, vakre lysekroner og langbord i Jakobsfjorden og Bellgårdens schøtstue viser hvordan museet ble innrettet for over 80 år siden. Inntil 300 år gamle rankemalerier på Dramshusens schøtstue pryder veggene og skaper en autentisk stemning.

Opplev en av Bergens best bevarte hemmeligheter

Dramshusens schøtstue fra 1703, er den eldste av stuene. Gjemt under ildhuset til denne enestående stuen finner du en av Bergens best bevarte hemmeligheter: middelalderruinen fra ca. 1280! Ruinen kan du se gjennom et glassgulv. 

Bli med oss på omvisning i Schøtstuene og på Bryggen

På museets omvisninger lærer du mer om Bergen som handelsby. Hvorfor etablerte hanseatene seg her? Hvordan var hverdagslivet på Bryggen? Hvilken betydning hadde de for Bergen som europeisk handelssentrum? En historisk vandring i hanseatenes fotspor sammen med våre guider gir museumsopplevelsen det lille ekstra. 

La deg begeistre av historien om de tyske kjøpmennene som gjorde Bergen til et europeisk handelsknutepunkt.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 2