Opplev de unike Schøtstuene

Tre inn i hanseatenes unike forsamlingsrom og la deg begeistre av Bergens storhetstid gjennom nye utstillinger, tematurer og fengende fortellinger!

Schøtstuene ligger på oppsiden av Bryggen – vis à vis Mariakirken. Stuene var hanseatenes forsamlingsrom, og det var her de møttes for å dele mat og drikke. For å redusere faren for brann i gårdene var det kun i schøtstuene og de tilhørende ildhusene (kjøkken) at det var tillatt med åpen ild. Schøtstuene ble derfor mye brukt i det kalde og mørke vinterhalvåret. Her ble det også avholdt rettsmøter, da hanseatene hadde egne lover som skilte seg fra lovverket ellers i byen.

Historiske omgivelser

Klyngen av små røde hus vitner om en svunnen tid, og bak porten inn til kjøpmennenes verden kan hele fire stuer og to ildhus besøkes. Åpen peis, vakre lysekroner og langbord i Jakobsfjorden og Bellgårdens schøtstue viser hvordan museet ble innrettet for over 80 år siden. Inntil 300 år gamle rankemalerier pryder veggene og skaper en autentisk stemning.

Dramshusens schøtstue, fra 1703, er den eldste av stuene. Denne juvelen ble totalrestaurert i 2012, og er en av Bergens best bevarte hemmeligheter. Gjemt under ildhuset til denne enestående stuen finner du en unik middelalderruin fra ca. 1280 som er gjort synlig gjennom et glassgulv.

En forlengelse av fortiden

Gjennom våre utstillinger, omvisninger og tematurer møter du både et nytenkende museum og en forlengelse av fortiden og schøtstuenes delingsånd. I dag som før i tiden er schøtstuene et viktig samlingssted – en gang for hanseatene, nå for hele Bergens befolkning og gjester.

Stemningsfulle selskapslokaler

På Schøtstuene tilrettelegger vi for at du skal kunne nyte god mat og drikke, enten i forbindelse med arrangementer, eller for en hyggelig stund med venner og familie. Museet leier ut Schøtstuene til private selskaper, bryllup, konfirmasjon, seminarer, møter, sommerfest eller julebord.

For leie av Schøtstuene: send forespørsel til hanseatisk@museumvest.no eller ring 53 00 61 10.