Utstillinger

Opplev de unike Schøtstuene

Tre inn i hanseatenes unike forsamlingsrom og la deg begeistre av Bryggens storhetstid gjennom fortellinger og guidede omvisninger!

Møtestedet

Vandrer man opp i Øvregaten, bak Mariakirken, finner man museet SchøtstueneStuene var hanseatenes forsamlingsrom, og det var her de fikk varme måltider. For å redusere faren for brann i gårdene var det kun i schøtstuene og de tilhørende ildhusene (kjøkkenene) at det var tillatt med åpen ild. Schøtstuene ble derfor mye brukt i det kalde og mørke vinterhalvåret. De ble i tillegg brukt til fester, undervisning og rettsmøter, da hanseatene hadde egne lover som skilte seg fra lovverket ellers i byen.

Historiske omgivelser - enestående i verden

Schøtstuene er enestående i verdenssammenheng, og bare bygningene i seg selv er verdt et besøk. Klyngen av små røde husene vitner om en svunnen tid, og innenfor porten er det samlet fire stuer og to ildhus fra Bryggen. Åpen peis, vakre lysekroner og langbord i Jakobsfjorden og Bellgårdens schøtstue viser hvordan museet ble innrettet for over 80 år siden. Inntil 300 år gamle rankemalerier på Dramshusens schøtstue kan skues på veggen og skaper en autentisk stemning.

Opplev en av Bergens best bevarte hemmeligheter

Dramshusens schøtstue fra 1703, er den eldste av stuene. Gjemt under ildhuset til denne enestående stuen finner du en av Bergens best bevarte hemmeligheter: middelalderruinen fra ca. 1280! Ruinen kan du se gjennom et glassgulv. 

Bli med oss på omvisning i Schøtstuene og på Bryggen

På museets omvisninger lærer du mer om Bergen som handelsby. Hvorfor etablerte hanseatene seg her? Hvordan var hverdagslivet på Bryggen? Hvilken betydning hadde de for Bergen som europeisk handelssentrum? En historisk vandring sammen med våre guider gir museumsopplevelsen det lille ekstra. 

La deg begeistre av historien om de tyske kjøpmennene som gjorde Bergen til et europeisk handelsknutepunkt.

Enestående middelalderruin

Under gulvet i ildhuset til Dramshusets schøtstue ligger en av Bergens best bevarte hemmeligheter. Gjennom et glassgulv kan du se en unik middelalderruin fra slutten av 1200-tallet. 

Under jorden. Gjemt - men ikke glemt!

I Dramshusens ildhus er det laget en utstilling om arkeologi og om ruinen som ligger under glassgulvet i ildhuset.

Ruinen under Schøtstuene er restene etter en bygning fra andre halvdel av 1200-tallet. Arkeologene mener at bygningen kan ha vært et privathus. Dersom dette er riktig, er denne ruinen den eneste vi kjenner til som en gang i tiden var en privatbolig i middelalderbyen Bergen.

Utstillingen inviterer deg til å reflektere over fascinerende arkeologiske undersøkelser og verktøyene arkeologer bruker - for å forstå en ruin, tidfeste den, og ikke minst fortelle hvordan den kan ha sett ut i fortiden.