OPPLEV DEN HANSEATISKE VERDEN

Daglig guidet vandring på Schøtstuene og Bryggen

Hva vet du egentlig om hanseatene? På omvisningene våre får du et unikt innblikk i hverdagen deres på Bryggen. La deg begeistre av historien om Bryggen og de tyske kjøpmennene som gjorde Bergen til et europeisk handelsknutepunkt!

I høst tilbyr vi to ulike omvisninger, begge på engelsk


Daglig omvisning

Fra og med 1.oktober kan du hver dag bli med på en vandring i hanseatenes fotspor. Omvisningen starter på hanseatenes gamle forsamlingsrom Schøtstuene og tar deg videre med gjennom Bryggens smale passasjer. Turen avsluttes på Midthuset på Bryggen, der du kan utforske vår flotte museumsbutikk. Opplev Bryggen på en ny måte og lær mer om livet her for over 500 år siden!

Tidspunkt: Daglig, kl.15:00

Varighet: Ca. 40 minutter

Oppstart: Schøtstuene, Øvregaten 50

 

Kontinuerlige 15-minutters omvisninger på Schøtstuene

Å bli med våre guider på omvisning før du utforsker de vakre Schøtstuene videre på egenhånd, gir museumsopplevelsen det lille ekstra! Bli fascinert av historien som sitter i veggene, se nydelige rankemalerier, majestetiske lysekroner og utforsk ildhusene som ble brukt til å tilberede mat. Lydinstallasjoner med hanseater som snakker nedertysk og luktbokser som gjenskaper duften i ildhusene på middelalderen, gir deg en fornemmelse av atmosfæren i det som engang var hanseatenes møtested. 

Tidspunkt: Daglig, hver hele og halve time

Varighet: 15 minutter

 

Opplev de unike Schøtstuene

Tre inn i hanseatenes unike forsamlingsrom og la deg begeistre av Bergens storhetstid gjennom nye utstillinger, fengende fortellinger og guidede omvisninger!

Møtestedet

Vandrer man i ca. fem minutter til den andre siden av Bryggen, finner man Schøtstuene – vis à vis MariakirkenStuene var hanseatenes forsamlingsrom, og det var her de møttes for å dele mat og drikke. For å redusere faren for brann i gårdene var det kun i schøtstuene og de tilhørende ildhusene (kjøkken) at det var tillatt med åpen ild. Schøtstuene ble derfor mye brukt i det kalde og mørke vinterhalvåret. De ble i tillegg brukt til fester, undervisning og rettsmøter, da hanseatene hadde egne lover som skilte seg fra lovverket ellers i byen.

Historiske omgivelser - unike i verden

Schøtstuene er unike i verdenssammenheng og bare bygningene i seg selv er verdt et besøk. Klyngen av små røde hus vitner om en svunnen tid, og bak porten inn til de tyske kjøpmennenes verden, kan hele fire stuer og to ildhus besøkes. Åpen peis, vakre lysekroner og langbord i Jakobsfjorden og Bellgårdens schøtstue viser hvordan museet ble innrettet for over 80 år siden. Inntil 300 år gamle rankemalerier pryder veggene og skaper en autentisk stemning.

Opplev en av Bergens best bevarte hemmeligheter

Dramshusens schøtstue fra 1703, er den eldste av stuene. Gjemt under ildhuset til denne enestående stuen finner du en av Bergens best bevarte hemmeligheter: middelalderruinen fra ca. 1280! Ruinen kan du se gjennom et glassgulv. 

Nye utstillinger og guidede omvisninger

Et besøk på Schøtstuene gir deg innblikk i spennende historier gjennom nye utstillinger. Starter du besøket ditt med en 15-minutters guidet omvisning med en av våre dyktige guider, blir museumsopplevelsen ekstra bra! Vi tilbyr også lengre historiske vandringer som inkluderer omvisning på Schøtstuene og Bryggen. Begge omvisningene er inkludert i billettprisen. Les mer om omvisningene her.

 

Hvor finner du oss?

Det Hanseatiske Museum i Finnegården restaureres – vi har flyttet

På grunn av restaurering er muséets hovedbygg i Finnegården 1A midlertidig stengt, og etter planen åpner dørene igjen i 2024. Det vil selvsagt ikke hindre oss i å tilby en minnerik museumsopplevelse – vi har bare flytter et lite steinkast unna! I restaureringsperioden inviterer vi deg til hanseatenes storstue på Schøtstuene vis à vis Mariakirken. Les mer om den omfattende restaureringsprosessen her!

 

Schøtstuene – bare et steinkast unna!

Velkommen til Hanseatenes forsamlingsrom, Schøtstuene! I hansatiden ble stuene brukt til så mangt. Her samlet hanseatene seg for mat og drikke, fester, undervisning og rettsmøter. Stuene er enestående i verdenssammenheng og bare bygningene i seg selv er verdt et besøk! Her får du innblikk i spennende historier gjennom nye utstillinger. Starter du museumsopplevelsen din med en guidet tur fra Midthuset, leder en guide deg over Bryggen og videre til omvisning på Schøtstuene. Les mer om Schøtstuene her og her.

Adresse: Øvregaten 50

 

Midthuset – museumsbutikken

Vil du være med på en våre omvisninger gjennom Bryggen (inkludert i din billett), er museumsbesøkets siste stopp Midthuset på Bryggen. Her finner du vår flotte, nye museumsbutikk med et variert utvalg av gaver og suvenirer. Omvisningene, som starter på Schøtstuene, er inkludert i museumsbilletten. Interessert i å bli med? Les mer her!

Adresse: Jacobsfjorden 6-7, Bryggen

Foto: Silje Katrine Robinson

 Foto Midthuset: Silje Katrine Robinson

Unik middelalderruin

Under gulvet i ildhuset til Dramshusets schøtstue ligger en av Bergens best bevarte hemmeligheter. Gjennom et glassgulv kan du se en unik middelalderruin fra 1200-tallet. 

Ces ruines furent excavées lors de fouilles dans les années 1930, avant que les Schøtstuene ne soient installées par-dessus.

Under jorden. Gjemt - men ikke glemt!

I ildhuset er det laget en utstilling om arkeologi og ruinen i ildhuset til Dramshusens schøtstue.

Ruinen under Schøtstuene er restene etter en bygning fra andre halvdel av 1200-tallet. Arkeologene mener at bygningen kan ha vært et privat hus. Dersom dette er riktig, er denne ruinen den eneste vi kjenner til som en gang i tiden var en privatbolig i middelalderbyen Bergen.

Utstillingen inviterer deg til å reflektere over fascinerende arkeologiske undersøkelser og verktøyene arkeologer bruker - for å forstå en ruin, tidfeste den, og ikke minst fortelle hvordan den kan ha sett ut i fortiden. 

 

Det Hanseatiske Museum må heves

Etter nesten 150 år med museumsdrift skal Bryggens eldste og best bevarte hus nå gjennomgå omfattende restaurering for å sikre videre i drift i overskuelig fremtid.

1. oktober stenger Det Hanseatiske Museum i minimum seks år på grunn av omfattende restaurering for å forhindre å synke ytterlig ned i bakken. Deler av museets innhold flytter midlertidig inn i Schøtstuene fra sommeren 2019. Bakgrunnen for den krevende jobben som iverksettes, er store setningsskader i byggets fundament. Derfor må bolverket Finnegården står på erstattes, og det historiske bygget må heves for å sikres mot skader.
I mellomtiden skal det selvsagt være mulig for bergensere, turister, skoleklasser og andre besøkende å oppleve Bergen slik det en gang var.
Museum på flyttefot
Det har vært viktig å finne en god løsning for å forhindre at besøkende mister tilgang på historiene som omhandler både byen og enkeltskjebners opp- og nedturer gjennom tidene. At byens best besøkte museum skal på flyttefot skal derfor ikke være til hinder for å gi publikum en helt spesiell opplevelse av Bryggen og Bergens historie.
Åpent ned til «middelalderruin»
I tillegg til at innholdet i Det Hanseatiske Museum, på en ny måte, stilles ut i det som en gang i tiden ble brukt som hanseatenes forsamlingsrom, vil det være mulig å følge den møysommelige restaureringsprosessen som pågår mens Finnegården heves.
Under et glassgulv i Schøtstuene, som forøvrig har vært del av Det Hanseatiske Museum siden 1938, kan man se rett ned i en middelalderruin som tidligere ikke har vært avdekket, og som kan fortelle oss mer om middelalderbyen Bergen og tiden før Hanseatene opprettet kontor på Bryggen.
Det vil også legges til rette for tematurer på dag- og kveldstid, og deler av utstillingen vil også gjøres tilgjengelig digitalt.
Noe nytt og noe historisk
Blant de 62 bygningene på Bryggen er det kun Finnegården 1a fra 1704 som er autentisk bevart innvendig, slik at den viser hvordan folk bodde og levde under hansatiden. Det karakteristiske bygget ble museum i 1872, og står på UNESCOs verdensarvliste.
Det er forventet at restaureringen vil ta minst seks år, og museet i Finnegården vil derfor være stengt for besøkende frem til tidligst 2024. Det «nye» Hanseatiske Museum vil i første etasje få ny resepsjon og butikk, mens andre og tredje etasje vil få nye utstillinger. Selve museet og samlingen i Finnegården bevares som utstillingsrom som før.