OPPLEV DEN HANSEATISKE VERDEN

Midthuset - der museumsreisen starter

Inn i veiten mellom Jakobsfjorden og Bellgården – midt i hjertet av Bryggen - ligger det sjarmerende Midthuset. Dette er velkomstrommet inn til den hanseatiske verden.

Billettkjøp, resepsjon og museumsbutikk

På Midthuset kan du kjøpe billett i resepsjonen og få en smakebit av historien om hanseatene på Bryggen. Midthuset er startstedet for de guidede omvisningene som går langs Bryggen og ender opp på utstillingsarenaen Schøtstuene. Her finner du også en flott museumsbutikk med suvenirer og gaver.

Turene starter fra Midthuset hver halve time på engelsk, norsk, tysk, fransk og spansk i sesongen og går via Bryggen opp til Schøtstuene.
8.5.-14.6.: engelsk, norsk (+ mulig på tysk, fransk, spansk og spansk)
15.6.-15.8.: engelsk, norsk, tysk, fransk, spansk
16.8.-30.9.: engelsk, norsk (+ mulig på tysk, fransk, spansk)

Du får omvisning på verdensarvstedet Bryggen før turen går videre til Schøtstuene der du får en introduksjon til Hanseatenes unike forsamlingslokaler.

Omvisningen tar totalt ca. 30 minutter. Dette tilbudet starter 8.mai og går frem til 30.september.

Midthusets adresse er Jacobsfjorden 6. 

Omvisninger fra Midthuset til Schøtstuene

La våre guider ta deg med tilbake i tid gjennom Bryggens smale smau. Gå i hanseatenes fotspor og få et unikt innblikk i historien!

Daglige omvisninger

Omvisningene går daglig fra Midthuset der du kjøper billettene dine og får en introduksjon til historien. Deretter blir du guidet langs bryggen og videre til utstillingsarenaen Schøtstuene - de vakre bygningene som er unike i verdenssammenheng.

Omvisningene tar en halv time og går flere ganger daglig.

 

Opplev de unike Schøtstuene

Tre inn i hanseatenes unike forsamlingsrom og la deg begeistre av Bergens storhetstid gjennom nye utstillinger, tematurer og fengende fortellinger!

Schøtstuene ligger på oppsiden av Bryggen – vis à vis Mariakirken. Stuene var hanseatenes forsamlingsrom, og det var her de møttes for å dele mat og drikke. For å redusere faren for brann i gårdene var det kun i schøtstuene og de tilhørende ildhusene (kjøkken) at det var tillatt med åpen ild. Schøtstuene ble derfor mye brukt i det kalde og mørke vinterhalvåret. Her ble det også avholdt rettsmøter, da hanseatene hadde egne lover som skilte seg fra lovverket ellers i byen.

Historiske omgivelser

Klyngen av små røde hus vitner om en svunnen tid, og bak porten inn til kjøpmennenes verden kan hele fire stuer og to ildhus besøkes. Åpen peis, vakre lysekroner og langbord i Jakobsfjorden og Bellgårdens schøtstue viser hvordan museet ble innrettet for over 80 år siden. Inntil 300 år gamle rankemalerier pryder veggene og skaper en autentisk stemning.

Dramshusens schøtstue, fra 1703, er den eldste av stuene. Denne juvelen ble totalrestaurert i 2012, og er en av Bergens best bevarte hemmeligheter. Gjemt under ildhuset til denne enestående stuen finner du en unik middelalderruin fra ca. 1280 som er gjort synlig gjennom et glassgulv.

En forlengelse av fortiden

Gjennom våre utstillinger, omvisninger og tematurer møter du både et nytenkende museum og en forlengelse av fortiden og schøtstuenes delingsånd. I dag som før i tiden er schøtstuene et viktig samlingssted – en gang for hanseatene, nå for hele Bergens befolkning og gjester.

Stemningsfulle selskapslokaler

På Schøtstuene tilrettelegger vi for at du skal kunne nyte god mat og drikke, enten i forbindelse med arrangementer, eller for en hyggelig stund med venner og familie. Museet leier ut Schøtstuene til private selskaper, bryllup, konfirmasjon, seminarer, møter, sommerfest eller julebord.

For leie av Schøtstuene: send forespørsel til hanseatisk@museumvest.no eller ring 53 00 61 10.

Historiske tematurer

Få et unikt innblikk i hanseatenes liv og arbeid på våre tematurer på verdensarvstedet Bryggen. Vi tilbyr spennende aktiviteter, autentisk og tidsriktig mat og drikke, og enestående opplevelser!

Vi starter opp med tematurene til sommeren. For mer informasjon, ta kontakt via hanseatisk@museumvest.no

Restaureringen av Finnegården

Vi inviterer deg til å følge restaureringen av museets aller største gjenstand, den 315 år gamle handelsstuen i Finnegården 1A. Her har Det hanseatiske museum holdt til siden 1872.

Bak kulissene

Hvordan bevarer vi et kulturminne så verdifullt at det står på UNESCOs verdensarvliste? Vil du vite hva som skjer bak kulissene under det omfattende restaureringsprosjektet, kan du fremover følge med på våre nettsider.

På Schøtstuene får du blant annet innblikk i restaureringsprosessen gjennom en film. I utstillingen «Bevar meg vel» gir vi deg informasjon om det omfattende arbeidet som foregår bak kulissene i et museum under rehabilitering. Vi lar deg delta i diskusjonen om hvordan vi bevarer kulturminner, hva som er bevaringsverdig og hvorfor vi egentlig bevarer gamle gjenstander og bygg.

Det Hanseatiske Museum må heves

Etter nesten 150 år med museumsdrift skal Bryggens eldste og best bevarte hus nå gjennomgå omfattende restaurering for å sikre videre i drift i overskuelig fremtid.

1. oktober stenger Det Hanseatiske Museum i minimum seks år på grunn av omfattende restaurering for å forhindre å synke ytterlig ned i bakken. Deler av museets innhold flytter midlertidig inn i Schøtstuene fra sommeren 2019. Bakgrunnen for den krevende jobben som iverksettes, er store setningsskader i byggets fundament. Derfor må bolverket Finnegården står på erstattes, og det historiske bygget må heves for å sikres mot skader.
I mellomtiden skal det selvsagt være mulig for bergensere, turister, skoleklasser og andre besøkende å oppleve Bergen slik det en gang var.
Museum på flyttefot
Det har vært viktig å finne en god løsning for å forhindre at besøkende mister tilgang på historiene som omhandler både byen og enkeltskjebners opp- og nedturer gjennom tidene. At byens best besøkte museum skal på flyttefot skal derfor ikke være til hinder for å gi publikum en helt spesiell opplevelse av Bryggen og Bergens historie.
Åpent ned til «middelalderruin»
I tillegg til at innholdet i Det Hanseatiske Museum, på en ny måte, stilles ut i det som en gang i tiden ble brukt som hanseatenes forsamlingsrom, vil det være mulig å følge den møysommelige restaureringsprosessen som pågår mens Finnegården heves.
Under et glassgulv i Schøtstuene, som forøvrig har vært del av Det Hanseatiske Museum siden 1938, kan man se rett ned i en middelalderruin som tidligere ikke har vært avdekket, og som kan fortelle oss mer om middelalderbyen Bergen og tiden før Hanseatene opprettet kontor på Bryggen.
Det vil også legges til rette for tematurer på dag- og kveldstid, og deler av utstillingen vil også gjøres tilgjengelig digitalt.
Noe nytt og noe historisk
Blant de 62 bygningene på Bryggen er det kun Finnegården 1a fra 1704 som er autentisk bevart innvendig, slik at den viser hvordan folk bodde og levde under hansatiden. Det karakteristiske bygget ble museum i 1872, og står på UNESCOs verdensarvliste.
Det er forventet at restaureringen vil ta minst seks år, og museet i Finnegården vil derfor være stengt for besøkende frem til tidligst 2024. Det «nye» Hanseatiske Museum vil i første etasje få ny resepsjon og butikk, mens andre og tredje etasje vil få nye utstillinger. Selve museet og samlingen i Finnegården bevares som utstillingsrom som før.

Unik middelalderruin

Under gulvet i ildhuset til Dramshusets schøtstue ligger en av Bergens best bevarte hemmeligheter. Gjennom et glassgulv kan du se en unik middelalderruin fra 1200-tallet. 

På 1930-tallet ble ruinen utgravd, før Schøtstuene ble plassert oppå.

Under jorden. Gjemt - men ikke glemt!

I ildhuset er det laget en utstilling om arkeologi og ruinen i ildhuset til Dramshusens schøtstue.

Ruinen under Schøtstuene er restene etter en bygning fra andre halvdel av 1200-tallet. Arkeologene mener at bygningen kan ha vært et privat hus. Dersom dette er riktig, er denne ruinen den eneste vi kjenner til som en gang i tiden var en privatbolig i middelalderbyen Bergen.

Utstillingen inviterer deg til å reflektere over fascinerende arkeologiske undersøkelser og verktøyene arkeologer bruker - for å forstå en ruin, tidfeste den, og ikke minst fortelle hvordan den kan ha sett ut i fortiden.