Schøtstuene

Schøtstuene er en del av Det Hanseatiske Museum og tilbyr unike lokaler som dels består av originale stuer gjenoppbygget etter bybrannen i 1702, samt rekonstruksjoner av eldre stuer.

Det Hanseatiske Museet og Schøtstuene tar for seg livet slik det artet seg for de tyske kjøpmennene fra Hansaforbundet. Mellom 1360 og 1761 drev disse handel med tørrfisk og korn fra sitt kontor i Bergen.

Disse bygningene var forsamlingslokaler for hanseatene om vinteren. I vinterhalvåret ble de varme måltidene servert her, ellers ble bygningene brukt til undervisning og som retts-, møte- og festlokale.

De historiske lokalene leies også ut som selskapslokaler.

Bergens mest unike selskapslokale

Vakre Schøtstuene tilbyr selskapslokaler ved Bryggen i Bergen med 1700-talls atmosfære, festmåltid  for 25 til 140 personer som nytes ved langbord, mens peisen knitrer og æresgjestene får hovedseter som i hansatiden.

 


Schøtstuene, hanseatenes forsamlings- og festlokaler på baksiden av Bryggen ligger et steinkast fra Mariakirken og er en del av Det Hanseatiske Museum, som er oppført på Unesco sin verdensarvliste.

Klyngen av små røde hus vitner om en svunnen tid, og gjennom den flotte porten skimtes lysekroner fra 1700. Tre inn i hanseatenes forsamlings- og festlokaler, og lær om Bergens storhetstid gjennom historiske menyer og fengende fortellinger.

Utleie og meny

Museet leier ut Schøtstuene til private selskaper, bryllup, konfirmasjon, seminarer, møter, sommerfest eller julebord.

I hovedhuset ligger våre tre vakre stuer: Bredsgården, Jacobsfjorden og Bellgårdens schøtstue. Med åpen peis, vakre lysekroner og langbord er de historiske lokalene perfekt ramme for selskap om dere er 15 eller 140 gjester - lokalene leies ut under ett.

Dramshusens schøtstue, fra ca 1703, er den eldste av stuene med kapasitet til ca. 40 gjester. Denne lille juvelen ble totalrestaurert i 2012, og er muligens Bergens best bevarte hemmelighet, med ruin i kjelleren fra ca 1280. Stuen er ikke oppvarmet i vinterhalvåret, men egner seg til festlige anledninger på sommerstid.

Leie Schøtstuene: send forespørsel til hanseatisk@museumvest.no eller ring 53 00 61 10.

Gode historier og det lille ekstra...

Dersom det er ønskelig kan våre rutinerte verter bidra under selskapet ved å tilrettelegge for historieformidling om hansatiden.

Velkommen til et uforglemmelig opplevelse i Schøtstuene!