Er du nysgjerrig på museets nye fasade?

Det flotte murbygget i rødt og gult har prydet Bryggen i Bergen i 140 år og ønsket utallige museumsbesøkende velkommen. Har du lurt på hva som skjer med den under restaureringen?

Fotograf - Museum Vest

Finnegårds-bazaren, eller den såkalte murtasken, ble bygget i 1879. Taskene var bygninger som ble brukt til lager. De hadde direkte forbindelse til bodene med dører mellom. Den første tasken som stod her var altså bygget i tre, som et stenderverk.

Ser du det lille trebygget? Dette var altså forgjengeren til Murtasken.

Ser du det lille trebygget forrerst i rekken? Dette var forgjengeren til murtasken. Bildet er fra 1860-tallet. Foto: Museets bildearkiv.

Bananbutikk og museum

Det var Johan Wilhelm Olsen (1829-1898) som grunnla Det Hanseatiske Museum, og etter hvert som museumssamlingen vokste ble det behov for mer plass. Olsen bestemte derfor at tasken i tre skulle rives, og bygde opp igjen en taske i mur bestående av hele tre etasjer. Museumsbygget ble finansiert ved å innrede butikklokaler i første etasje og leie dem ut. På et tidspunkt var det faktisk en bananbutikk her!

Ser du ekstra godt etter, ser du skiltet til bananbutikken i museumsbygget. Foto: K. Knudsen & Co., Universitetsbiblioteket i Bergen

Bygges opp på gamlemåten

Mange har undret seg over trebygget som nå har blitt satt opp, da overgangen fra det klassiske murbygget er stor. Men fortvil ikke - murtasken skal gjenoppstå akkurat som før! Museets trebygning Finnegården, datert 1704, må heves på grunn av ustabilitet i grunnen. Murtasken, som er bygget inntil Finnegården, må i den forbindelse demonteres og gjenoppbygges murstein for murstein. Les mer om restaureringen her og her.

Murtasken slik vi kjenner den. Etter restaureringen vil den se ut som før.

Murtasken slik vi kjenner den. Etter restaureringen vil den se ut som før. Foto: Museets bildearkiv.

Selv om museumsbygget i Finnegården restaureres, kan du fortsatt oppleve den hanseatiske verden et lite steinkast unna!

🍁Besøk museet og lær mer om hansatiden på vår nye hovedarena - de vakre Schøtstuene! For mer info - se priser og åpningstider

🍁 Bli med oss på guidet omvisning og opplev Bryggen på en ny måte.

🍁På Schøtstuene finner du en av Bergens best bevarte hemmeligheter. En unik opplevelse!