Det Hanseatiske Museum er hevet 1 meter

Etter nesten 150 år med museumsdrift gjennomgår Bryggens eldste og best bevarte hus for tiden en omfattende restaurering for å sikre videre drift i overskuelig fremtid. 

1. oktober 2018 stengte Det Hanseatiske Museum i Finnegården dørene for de neste seks årene på grunn av omfattende restaurering. Bakgrunnen for den krevende jobben som iverksettes, er store setningsskader i byggets fundament. Derfor må bolverket Finnegården står på erstattes, og det historiske bygget har blitt hevet 1 meter for å sikre grunnen mot videre skader. I mellomtiden skal det selvsagt være mulig for bergensere, turister, skoleklasser og andre besøkende å oppleve Bergen slik det engang var. Museets historie og formidling er flyttet inn i Schøtstuene og utpå Bryggen, som i årene fremover er museets hovedarena. Her kan du la deg fascinere av hanseatenes historie!  

Museum på flyttefot 

Det har vært viktig å finne en god løsning for å forhindre at besøkende mister tilgang på historiene som omhandler både byen, Bryggen, handel og hanseater gjennom tidene, og hvordan bergenserne har fått sin karakteristiske skarre-r. At byens best besøkte museum historie fortelles et annet sted, skal derfor ikke være til hinder for å gi publikum en helt spesiell opplevelse av Bryggen og Bergens historie. 

Eldre enn Bryggen - middelalderruin synlig gjennom glassgulv

I tillegg til at historien til Det Hanseatiske Museum fortelles på Schøtstuene og Bryggen, vil det være mulig å se noe av restaureringsprosessen som pågår mens Finnegården restaureres på en skjerm i en stue på Schøtstuene.

Under glassgulv i Schøtstuene, som forøvrig har vært en del av Det Hanseatiske Museum siden 1938, kan man se rett ned i en middelalderruin som tidligere ikke har vært avdekket, og som kan fortelle oss mer om middelalderbyen Bergen og tiden før Hanseatene opprettet kontor på Bryggen. 

Noe nytt og noe historisk 

Blant de 62 bygningene på Bryggen er det kun Finnegården 1a fra 1704 som er autentisk bevart innvendig, slik at den viser hvordan folk bodde og levde under hansatiden. Det karakteristiske bygget ble museum i 1872, og står på UNESCOs verdensarvliste. Det er forventet at restaureringen vil være ferdig i 2026, og museet i Finnegården vil derfor være stengt for besøkende frem til da. Det "nye" Hanseatiske Museum vil i første etasje få ny resepsjon og butikk, mens andre og tredje etasje vil få nye utstillinger. Selve museet og samlingen i Finnegården bevares som utstillingsrom som før.