Sommerkaffe med kulturelt innslag

Hver onsdag inviterer vi på gratis arrangement "sommerkaffe" på Schøtstuene kl. 12. Fra og med 1. juni til og med 3. august. Vi byr på ulike innslag; foredrag, musikk, teater ...

Program sommerkaffe onsdag kl.12 2022

1. juni

Kaien er Bryggen
og Bryggen er byens
opprinnelse

Geir Atle Ersland, UiB

8. juni

Spor etter hanseatene
i Bergen.

I 2020 feiret Bergen 950 års jubileum. Men enn halvparten av denne tiden oppholdt det seg hanseater i byen.
Bergen var en av deres fire kontorbyer og dermed av stor betydning for deres handelsvirksomhet i Nord-Europa.
På dette lille foredraget skal vi bli kjent med spor etter disse nordtyske kjøpmennene i Bergen.
Hva kan fortsatt ses i dag, hva har forsvunnet? Hvordan har dagens by blitt preget av denne spennende tiden?

Tom Hellers, museet

15. juni

The Crane - spor etter hanseatene i Gdansk

Museum Vest deltar i et utvekslingsprosjekt med det maritime museet i Gdansk.
Målet med samarbeidet er
kunnskapsutveksling innen renovasjon av historiske bygninger og maritim kulturarv.
15. juni kommer representanter fra Polen på besøk til Det Hanseatiske Museum i Bergen.
Med seg i bagasjen har de en modell bygget etter varekranen i Gdansk sentrum.
De vil fortelle
om kranens betydning for handelen i hansatidens Gdansk og
med hjelp
av modellen vil de demonstrere hvordan kranen virket i praksis

Maritimt museum i Gdansk

22. juni

Klavikordkonsert. 1700-talls musikk

Ingrid Eriksen Hagen spiller flott barokkmusikk på sitt klavikord.
Hun vil også servere små historier knyttet til bruken av dette skjøre instrumentet.
Klavikordet er et nedtont instrumentet så konserten vil derfor holdes inne på Schøtstuene.

Ingrid Eriksen Hagen

29. juni

Visste du at? Fra museets samling.

Vi gjør et dypdykk i Det Hanseatiske Museums samlinger. Noen utvalgte objekter blir trukket frem og diskutert.
Vi ser nærmere på hvilken betydning disse gjenstandene har hatt for handelen på Bryggen og utformingen
av museet.

Jens Hammerås, museet

6. juli

Liv og røre i hagen. Passer for barn.

Bli bedre kjent med vår lille hage. Vi har satt fram leker for små og store.
Har du banket tørrfisk? Prøv deg på vår lille løype i hagen,
så får du prøve å gjøre noen av de oppgavene drengene på Bryggen måtte arbeide med.

Heidi Nordby, museet

13. juli

Dekorere på kort – Hobbyverksted for barn

En aktivitet for barn. Vi lager tre forskjellige kort og bruker fargeblyanter, farget papir, klipper og limer.
Kort trenger ikke være
firkantede… Det er bare fantasien som setter grenser!
Vi vil også vise noen kort til inspirasjon. Kanskje blir det kortverksted hjemme etter å ha vært hos oss?

Kari Østgård, museet
20. juli Teaterforestilling - utdrag fra Hakkebakkeskogen Fyllingsdalen Teater

27. juli

Bli kjent med herr Olsen – Det Hanseatiske Museum 150 år

Johan Wilhelm Wiberg Olsen (1829-1898) var Det Hanseatiske Museum sin grunnlegger. I år er det 150 år siden museet ble etablert som et tidlig museum i nasjonal sammenheng. Hvem var Johan Wilhelm Olsen? Hvorfor interesserte han seg for Bryggens hanseatiske historie?

Elisabeth Bjørsvik, museet
3. august

Teaser fra Hansaspelet, Kampen om tiden!

Museet

Schøtstuene, med inngang Øvregaten 50, har et stort og fint uteområde. Gjennom sommer tilbyr vi gratis adgang. Her er det mulig å hvile bena, ta fram matpakken, og finne små og store aktivitetsoverraskelser for barn og unge.

Vi har også flere artige uteaktiviteter, som en aktivitetsløype for barn.

Håper vi ser dere!

Programmet for sommerkaffe på Schøtstuene blir også annonsert på museets facebook-side.