Gratis sommerkaffe med kulturelt innslag

Hver onsdag inviterer vi på gratis sommerkaffe på Schøtstuene kl. 12. Fra og med 2. juni til og med 25. august. Vi byr på ulike innslag; foredrag, musikk, danseoppvisning mm.

Program:

16. juni

I slekt med hanseatene?
Tore Mehl, Slekt og data

23. juni

Minikonsert klavikord
Ingrid Eriksen Hagen

30. juni

Om mål og vekt i eldre tid
Heidi Nordby

7. juli

Handel, makt og religion
Tom Hellers

14. juli

Smakebiter fra
Hakkebakkeskogen

21. juli

AVLYST OG UTSATT TIL 18.8.
Indisk dans

28. juli

Minikonsert klavikord
Ingrid Eriksen Hagen

4. august

Flaggermusbestilling til hanseatene Ingfrid Bækken

11. august

Muligheter med kritt
Tove Bergem

18. august

Indisk dans - Bollywood
Tamilsk dansegruppe ved
søstrene Amalraj

25. august

The Hanseatic Museum – a unique museum and it‘s history
Tom Hellers


Schøtstuene, med inngang Øvregaten 50, har et stort og fint uteområde. I hele vår og sommer tilbyr vi gratis adgang. Her er det mulig å hvile bena, ta fram matpakken, og finne små og store aktivitetsoverraskelser for barn og unge.

I løpet av sommeren får vi på plass flere artige uteaktiviteter.

Håper vi ser dere!

Programmet for sommerkaffe på Schøtstuene blir annonsert på museets facebook-side.

Tiltaket er støttet av Vestland fylkeskommune.

 

Detaljert program 

2. juni kl. 12.00:  Bevaringsprosjektet i Det Hanseatiske Museum, ved arkitekt Aina Lille-Langøy
Lenke til foredraget finner du her!

9. juni kl. 12.00: Restaurering av gjenstander. Gjenstandskonservator Ida F. Brevig og malerikonservator Marie-Louise Lorentzen forteller om bevarings- og restaureringsoppdrag av gjenstander.
De har begge to også restaurert for Det Hanseatiske Museum. Ida Fløystad Brevig jobber hos Bevaringstenestene, ved Museumssenteret i Hordaland. Marie-Louise Lorentzen er malerikonservator i Bergen. Lenke til foredraget finner du her!

16. juni kl. 12.00: I slekt med hanseatene? Slekt og Data
Hanseaterprosjektet til Slekt og Data Hordaland ble etablert tidlig i 2015 til Hansadagene i Bergen 2016. Resultatet av prosjektet inneholder per i dag 26400 personer/etterkommere av hanseatene som kom til Bergen i perioden 1600-1800. Prosjektet lever i beste velgående og der er tilvekst på et par tusen personer hvert år.
Ideen om hanseaterprosjektet ble unnfanget så tidlig som i 2013 og det ble innledet samarbeid med Hanseatisk Museum og Hansadagene 2016. For Hansadagene var ble det viktig å skape blest om Hansadagene ved å utnevne «ekte hanseater» basert på prosjektet.
Prosjektet har vist en enorm spredning av etterkommere i Norge. Mange kjente slekter har sitt utgangspunkt i hanseatene som eksempelvis Krohn, Wiese, Kahrs, Meyer, Eckhoff, von der Lippe, Vedeler, Jordan, Greve, Kramer, Dreyer, Frøchen, Paasche og Mowinckel. I tillegg har vi de erkebergenske som Friele, Krøpelien, Hammeken, Mohn, Wesenberg, Harmens og von Tangen.
Vi finner også etterkommere i andre steder av verden eksempelvis USA. Her kan nevnes Evan Ross Næss, sønn av Arne Næss jr. og Diana Ross.

23. juni kl. 12.00: 1700-talls musikk på klavikord med Ingrid Eriksen Hagen

28. juli kl. 12.00: gratis konsert med 1700-talls musikk på klavikord med Ingrid Eriksen Hagen
Klavikordet er et instrument med den vareste klangen. Det er så stille, og det drar lytteren så nær!
Før pianoet gjorde sitt inntog i hjemmene på 1800-talet, var det klavikordet de brukte å øve på. Vi skal få høre musikk fra Bergen fra 1700-tallet, både lokal dansemusikk og musikk som kan ha vært importert hit via handelskontaktene sørifra.

Ingrid Eriksen Hagen er utdanna cembalist, og har doktorgrad i kunstnarleg utviklingsarbeid, der ho arbeidde med musikken til Carl Philipp Emanuel Bach på klavikord. For tida arbeider ho som organist i Søreide kyrkje.

30. juni kl. 12.00: Alen og våg? Mål og vekt i hanseatenes verden. Museumspedagog Heidi Nordby
Hanseatene var handelsmenn og drev handel med tørrfisk på Bryggen fra 1360–1761. Tørrfisken kom fra Nord–Norge og ble eksportert til Europa fra Bergen. I tillegg til tørrfisken, kom også andre varer som skulle veies og måles til Bryggen.

7. juli kl. 12.00: Handel, makt og religion. Formidler Tom Hellers.

14. juli kl. 12.00: Smakebiter fra Hakkebakkeskogen. Fyllingsdalen Teater

21. juli kl. 12.00: AVLYST 

26. juli kl. 12.00: Det Hanseatiske Museum er snart 150 år - 149 år i 2021. Musikkinnslag ved Katarina Lunde. Katarina Lunde slapp i 2018 sin debut-ep til strålende kritikker, og ble blant annet kåret til «Bergens nye jazzhåp» i Bergens Tidene. For øyeblikket er prosessen i gang med innspilling av debut-album.
Lundes musikk trekker inspirasjon fra både jazztradisjon, folkemusikk, prog og vise, hvor harmoniske og rytmiske overraskelser lurer rundt hvert hjørne og trekker lytteren med seg gjennom finurlige komposisjoner.

28. juli kl. 12.00: 1700-talls musikk på klavikord med Ingrid Eriksen Hagen

28. juli kl. 12.00: gratis konsert med 1700-talls musikk på klavikord med Ingrid Eriksen Hagen
Klavikordet er et instrument med den vareste klangen. Det er så stille, og det drar lytteren så nær!
Før pianoet gjorde sitt inntog i hjemmene på 1800-talet, var det klavikordet de brukte å øve på. Vi skal få høre musikk fra Bergen fra 1700-tallet, både lokal dansemusikk og musikk som kan ha vært importert hit via handelskontaktene sørifra. Ingrid Eriksen Hagen er utdanna cembalist, og har doktorgrad i kunstnarleg utviklingsarbeid, der ho arbeidde med musikken til Carl Philipp Emanuel Bach på klavikord. For tida arbeider ho som organist i Søreide kyrkje.

4. august kl. 12.00: Tørrfisk, tran og flaggermus - om brev og hjemsedler fra Finnegården. Ingfrid Bækken
Kommunikasjon mellom kjøpmennene på Bryggen og fiskerne nordpå foregikk ofte via såkalte hjemsedler, en blanding av fraktseddel og bestillingsliste, som ble sendt med jektene sørover. Andre ganger ble det skrevet lengre brev, og brevene og sedlene gir et interessant innblikk i handelen. Fra Finnegården er det bevart flere tusen brev og sedler fra 1830-tallet og fremover.
Ingfrid Bækken er kunsthistoriker og har tidligere arbeidet på Det Hanseatiske museum og Schøtstuene. Hun er i dag rådgiver på Bergen byarkiv

11. august kl. 12.00: Kritt-tegninger. Tove Bergem

Lær å tegne med kritt! Passer for barn!

Tove Bergen forteller om å tegne med kritt, om teknikken sin og vil vise hvordan hun gjør det.
Tove Bergem, født i Oslo oppvokst i Bergen. Hun har pedagogisk utdanning og erfaring med å holde kurs for ulike målgrupper. Tove kritter med soft pastell og bruker fingrene som pensel. Hun kritter miljøer og mennesker med en intuitiv og emosjonell tilnærming til motivet. Hun lar seg inspirere av det øyet ser.
«I mange bilder jobber meg lengselen etter det vakre i kombinasjon med følelsen av å være alene og forlatt. Andre ganger er jeg mer opptatt av kontraster og det humoristiske ved et motiv,
Kritt er en fin inngangsport til kunst og noe alle kan mestre.

18. august kl. 12.00: Smakebit på Bollywood og klassisk indisk dans av de tamilske danserne, Emlyn og Emanda Amalraj

En titt inn i hanseatenes verden!
I 2022 er Det Hanseatiske Museum 150 år! Museet er i dag under restaurering og åpner dørene for publikum i 2026. Hanseatene var tyske handelsmenn som nesten gjennom 500 år satte spor etter seg økonomisk, politisk og kulturelt på Bryggen. Gjennom ord og bilder vil vi dele fortellinger om hanseatenes liv.

25. august kl. 12.00. Om DHM på engelsk. Tom Hellers
The Hanseatic Museum – a unique museum and it‘s history
The Hanseatic Museum is one of the oldest museums in Norway. It was founded in 1872. Since then, both the city of Bergen and society have changed a lot. The museum has also changed. What met little understanding in 1872 is today a world cultural heritage. Its maintenance and preservation is today of national importance. How did it come about that this museum was founded? Why is it so important today? What does the future of the museum look like? You will find out all this and much more on August 25th, 2021, at 12 noon.