Onsdagsforedrag - Schøtstuene og Bryggen

Hva er egentlig oppgaven til et museum? Vi samler inn og forsker på spor fra fortiden, vi stiller ut og formidler til publikum. En annen sentral oppgave er å sikre at samlingene forvaltes på en måte som også sikrer fremtidens generasjoner muligheten til å studere og oppleve arven fra fortiden. Bevaringsarbeidet er ikke så synlig for publikum, og Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene ønsker nå å invitere til en rekke foredrag og omvisninger for å fortelle om og vise frem dette arbeidet.

Det blir mange avvekslingsrike temaer. Vi drar tilbake i hansatiden og hører om hanseatenes handel i 500 år, blir kjent med hvordan museet arbeider med bevaring av gjenstandssamlingen, får med oss de siste nyhetene om restaureringen av Finnegården og ikke minst tar oss av verdensarven – hva er det egentlig? Gå ikke glipp av våre foredrag og omvisninger – vi ses på Schøtstuene!

Onsdag 24.3., kl. 17.00. Video på facebook.

Hva er egentlig verdensarv? Bryggen som verdensarv. Foredrag av verdensarvkoordinatoren Hege Bakke-Alisøy

De fleste vet at Bryggen er verdensarv, men hva er egentlig verdensarv? Hva innebærer det så å være verdensarv og hvordan forvalter vi best mulig de verdensarvverdiene vi har? Hvordan har vår oppfatning av en verdensarv endret seg fra Bryggen ble innskrevet i 1979 og frem til i dag? Vi gleder å høre på verdensarvkoordinatoren Hege Bakke-Alisøy sitt foredrag 24. mars, kl. 17.00.

----------------------------------------------

Onsdag 14. april kl. 17.00. Møtested: Schøtstuene, Øvregaten 50.

“Bevar meg vel – samlingen til Det Hanseatiske Museum”. Foredrag av fagsjef for forvaltning Lisa Amalie Elle.

Det Hanseatiske Museum er under restaurering og vil åpne dørene for publikum i 2026. Hva skjer med gjenstandssamlingen under denne stengte perioden?

Foredraget tar utgangspunkt i kortfilmen “Bevar meg vel!” som viser konserveringen av to av museets gjenstander; figuren “Engel fra Finnegården” og et prospektmaleri av Bryggen og Torget i Bergen malt av Johan C. Dahl i ca. 1806.

Etter å ha vært utstilt i flere tiår er det nødvendig å vurdere tilstand og konserveringsbehov før gjenstandene kan stilles ut igjen på Det Hanseatiske Museum. Når vi nå kan studere gjenstandene i detalj, kan vi også lære nye ting om samlingen og historier vi ikke var kjent med. Vår fagsjef for forvaltning, Lisa Amalie Elle, vil i dette foredraget fortelle om samlingen og arbeidet som skal gjøres med den i tiden fremover.

-----------------------------------------------------------

Onsdag 28. april kl. 17.00. Møtested: Schøtstuene, Øvregaten 50.

Bevaring av en tapt handelskultur? En vandring på Bryggen i hanseatenes fotspor v/Tom Hellers og Heidi Nordby, Det Hanseatiske Museum og Schøtstuene

Få mer innsikt i hanseatenes hverdagsliv og arbeid på Bryggen. Handel med tørrfisk og korn, store bybranner og impulser utenfra er tema vi tar opp på denne vandringen. På Schøtstuene får du bli med ned til en av Bryggens hemmeligheter; en ruin som kanskje har vært et privathus i 1280?

-------------------------------------------------------------

Onsdag 19. mai kl. 17.00. Møtested: Schøtstuene, Øvregaten 50.

Innpakket og skjult – hva skjer bak presenningen av Finnegården? Foredrag med arkitekt Aina Lille-Langøy.

Velkommen til et spennende foredrag om restaureringen av en av Bergens viktigste kulturminner. Arkitekt Aina Lille-Langøy vil gi oss innblikk i hva det betyr å jekke opp et mer enn 300 år gammelt bygg, hvilke ny kunnskap som har blitt oppdaget inntil nå og hvordan man går frem når man skal restaurere et kulturminne med verdensarvstatus.